04.10.2019

БАЩАТА с 3 награди от Фестивал "Златна Роза"

Бащата бе отличен с три от най-важните награди, включително приза за най-добър филм, на 37-ия Фестивал на българския игрален филм "Златна Роза".

Другите две отличия са за най-добър сценарий и за главна мъжка роля, споделена между Иван Бърнев и Иван Савов. Да получи наградите на церемонията във Варна бе Иван Бърнев (снимка: Cineuropa). Журито с председател Милко Лазаров и членове Рената Санторо (Италия), Хървойе Хрибар (Хърватия), Жорета Николова и Емил Христов присъди наградите въз основа на "оригинална интерпретация на персонажите и убедително взаимодействие" (главна мъжка роля), "оригинална драматургия и ярки персонажи" (сценарий) и "художествена зрялост и постижение в създаването на завършена творба" (най-добър филм). Носителят на голямата награда получава и наградата “Дани Лернер” в размер на 50 000 евро в услуги и 5 000 евро в брой, осигурена от Ню Бояна Филм Студио.

29.09.2019

БАЩАТА с голямата награда на Тирана Филм Фест

БАЩАТА спечели Златен бухал, приза за най-добър филм на Международния филмов фестивал в Тирана, Албания, връчен по време на гала церемонията на 29-ти септември, 2019.

Главното жури на тазгодишното седемнадесето издание на фестивала се състоеше от режисьорите Емануел Парву (Румъния), Гьорче Ставрески (Северна Македония) и Надежда Косева (България), както и италианския филмов разпространител Лидия Дженки. В основната надпревара имаше и друго българско участие, "Посоки" на Стефан Командарев.

Пълния списък с наградени филми можете да видите тук.

16.09.2019

ТРИУМФ селектиран за копродукционния пазар в Рим

Най-новият ни проект ТРИУМФ ще бъде един от шестнайсетте проекти за игрални филми, които ще бъдат презентирани на тазгодишното издание на Международния аудиовизуален пазар в Рим, един от най-важните международни ко-продукционни форуми.

Проектът ще бъде публично представен от Петър Вълчанов и съсценариста Дечо Таралежков на събитието на 17 октомври, 2019 и ще се състезава за продукционна субсидия от 20 000 евро, осигурена от Евроимаж.

Официален анонс.

Повече информация за проекта.

30.08.2019

БАЩАТА с две отличия на фестивала в Сахалин

"Бащата" спечели отличието за Най-добра режисура и Наградата на публиката на деветия Сахалински международен филмов фестивал "На ръба - Изток". Призовете бяха връчени на нашия съсценарист и асистент-режисьор Дечо Таралежков по време на официална церемония на 30 август, 2019 в гр. Южно-Сахалинск.

След изказването на фестивалния селекционер Алексей Медведев, че "този филм е за мен", редица развълнувани зрители споделиха абсолютно същото впечатление и изразиха чистосърдечни благодарности за трогателната история пред нашия онемял делегат. Много от тях изтъкнаха, че филмът ги е накарал веднага да позвънят на родителите си.

Това е огромно признание за "Бащата", особено предвид изключително силната конкурсна програма, включващата заглавия, дебютирали в Кан и Берлин, сред които последния филм на Вернер Херцог "Семеен Романс ООД" и тазгодишния носител на наградата за най-добра режисура в секцията "Особен поглед" на Кан "Дылда" на младия руски режисьор Кантемир Балагов, който обра отличията за най-добър филм и главни женски роли. В основната надпревара имаше и втора българска следа - базираният в Берлин режисьор Симона Костова, която участва с дебютния си филм "Трийсет", показван преди това в Ротердам и Берлинале.

Официална публикация.

14.08.2019

БАЩАТА в официалната програма на Торонто филм фест

Официалната северноамериканска премиера на БАЩАТА ще се състои в тазгодишното издание на филмовия фестивал в Торонто, едно от водещите и най-посещавани кино събития в цял свят.

Филмът ще бъде включен в програмата "Съвременно световно кино", в което присъства и друго българско заглавие, анимационният "Физика на тъгата" на Теодор Ушев по едноименния роман на Георги Господинов.

"Съвременно световно кино" се фокусира върху чуждестранни филми, като акцентът често пада върху продукции от Латинска Америка и Източна Европа. Целта на програмата е да „отвори границите“ и да предложи моментна снимка на света в отдалечените от Северна Америка държави.

07.07.2019

БАЩАТА с отличие за най-добър филм на 54-ия фестивал в Карлови Вари

"Бащата" получи Кристалния глобус за най-добър филм на международния филмов фестивал Карлови Вари на гала церемония в събота, 6-ти юли.

Това бележи забележително силен старт за филма, чиято световна премиера беше в основната програма на фестивала. Тазгодишното жури се състоеше от чешкия сценарист Щьепан Хулик, палестинската режисьорка Анемари Ясир, украинския режисьор Сергей Лозница, гръцката актриса и театрален режисьор Ангелики Папулиа, и френския сценарист и продуцент Шарл Тесон.

14.06.2019

БАЩАТА с премиера в основната програма на Карлови Вари 2019

Световната премиера на "Бащата", третия филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, ще се състои на 2 юли, 2019 в рамките на 54-тото издание на международния филмов фестивал в Карлови Вари, водещото филмово събитие в Централна и Източна Европа.

Интимната семейна драма/комедия на творческия тандем ще се състезава с 11 заглавия от цял свят. Иван Бърнев и Иван Савов изпълняват главните роли на отчуждените баща и син Павел и Васил, които трябва да се справят с неочакваната кончина на своята майка и съпруга, и с още по-неочаквания ѝ опит да позвъни на съседката по телефона от Отвъдното.

01.06.2019

ТРИУМФ със субсидия от Националния филмов център

Най-новият ни проект "Триумф" е избран да получи финансата подкрепа на българския Национален филмов център (НФЦ), НФЦ обяви на 31 май, 2019.

След международно признатите "Урок" и "Слава", “Триумф” ще бъде гръмовният завършек на Новинарска ни трилогия. Историята представлява творчески прочит на странните и обвити в мистерия събития от т.нар. Царичинска епопея, свръх-секретния парапсихологически експеримент на Българската армия от турбулентните първи години на демокрацията. Проектът е един от три избрани да получат субсидия за нискобюджетна продукция в рамките на пролетната сесия на НФЦ.