14.08.2019

БАЩАТА в официалната програма на Торонто филм фест

Официалната северноамериканска премиера на БАЩАТА ще се състои в тазгодишното издание на филмовия фестивал в Торонто, едно от водещите и най-посещавани кино събития в цял свят.

Филмът ще бъде включен в програмата "Съвременно световно кино", в което присъства и друго българско заглавие, анимационният "Физика на тъгата" на Теодор Ушев по едноименния роман на Георги Господинов.

"Съвременно световно кино" се фокусира върху чуждестранни филми, като акцентът често пада върху продукции от Латинска Америка и Източна Европа. Целта на програмата е да „отвори границите“ и да предложи моментна снимка на света в отдалечените от Северна Америка държави.

07.07.2019

"БАЩАТА" с отличие за най-добър филм на 54-ия фестивал в Карлови Вари

"Бащата" получи Кристалния глобус за най-добър филм на международния филмов фестивал Карлови Вари на гала церемония в събота, 6-ти юли.

Това бележи забележително силен старт за филма, чиято световна премиера беше в основната програма на фестивала. Тазгодишното жури се състоеше от чешкия сценарист Щьепан Хулик, палестинската режисьорка Анемари Ясир, украинския режисьор Сергей Лозница, гръцката актриса и театрален режисьор Ангелики Папулиа, и френския сценарист и продуцент Шарл Тесон.

14.06.2019

„БАЩАТА“ с премиера в основната програма на Карлови Вари 2019

Световната премиера на "Бащата", третия филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, ще се състои на 2 юли, 2019 в рамките на 54-тото издание на международния филмов фестивал в Карлови Вари, водещото филмово събитие в Централна и Източна Европа.

Интимната семейна драма/комедия на творческия тандем ще се състезава с 11 заглавия от цял свят. Иван Бърнев и Иван Савов изпълняват главните роли на отчуждените баща и син Павел и Васил, които трябва да се справят с неочакваната кончина на своята майка и съпруга, и с още по-неочаквания ѝ опит да позвъни на съседката по телефона от Отвъдното.

01.06.2019

“ТРИУМФ” със субсидия от Националния филмов център

Най-новият ни проект "Триумф" е избран да получи финансата подкрепа на българския Национален филмов център (НФЦ), НФЦ обяви на 31 май, 2019.

След международно признатите "Урок" и "Слава", “Триумф” ще бъде гръмовният завършек на Новинарска ни трилогия. Историята представлява творчески прочит на странните и обвити в мистерия събития от т.нар. Царичинска епопея, свръх-секретния парапсихологически експеримент на Българската армия от турбулентните първи години на демокрацията. Проектът е един от три избрани да получат субсидия за нискобюджетна продукция в рамките на пролетната сесия на НФЦ.